Les notícies falses o ‘fake news’ estan restant credibilitat als mitjans de comunicació. Les xarxes socials i la immediatesa no ajuden a contrastar informació i oferir dades i textos totalment verídics. Però, com lluitar contra les ‘fake news’?
Google està finançant una eina del mitjà Público anomenada Transparent Journalism Tool que vol ajudar els lectors a detectar les notícies falses. L’eina va ser aprovada en la tercera ronda de 2017 com a projecte mitjà, dels que pot ser finançat fins a 300.000 euros i consisteix en una aplicació que permetrà als lectors, de manera transparent, accedir a la feina del procés editorial del diari en cada notícia.
Els usuaris podran saber de manera ràpida, directa i senzilla com s’han obtingut les dades per realitzar una notícia, perquè s’ha apostat per aquesta historia, amb quines fons s’ha parlat, quants periodistes han participat en la producció i accedir a informació complementària com àudios.
Es tracta d’una opció, però una altra peça clau és la formació. La formació dels oients, lectors, espectadors… per a poder discernir d’aquella informació i mitjans que ofereixen informació verídica, dels que no ho fan.
esp_ Las noticias falsas o ‘fake news’ están restando credibilidad a los medios de comunicación. Las redes sociales y la inmediatez no ayudan a contrastar información y ofrecer datos y textos totalmente verídicos. Pero, como luchar contra las ‘fake news’?
Google está financiando una herramienta del medio Público llamada Transparent Journalism Tool que quiere ayudar los lectores a detectar las noticias falsas. La herramienta fue aprobada en la tercera ronda de 2017 como proyecto mediano, de los que puede ser financiado hasta 300.000 euros y consiste en una aplicación que permitirá a los lectores, de manera transparente, acceder al trabajo del proceso editorial del diario en cada noticia.
Los usuarios podrán saber de manera rápida, directa y sencilla como se han obtenido los datos para realizar una noticia, porque se ha apostado por esta historia, con qué fondos se ha hablado, cuántos periodistas han participado en la producción y acceder a información complementaria como audios.
Se trata de una opción, pero otra pieza clave es la formación. La formación de los oyentes, lectores, espectadores… para poder discernir de aquella información y medios que ofrecen información verídica, de los que no lo hacen.
INFORMACIÓ DE LA REVISTA CAPÇALERA, DEL COL·LEGI DE PERIODISTES DE CATALUNYA