Periodismo

Com informar amb perspectiva de gènere / Cómo informar con perspectiva de género

Avui ens volem fer ressò d’un article de la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de Marta Roqueta, que ofereix una sèrie de consells amb l’objectiu d’aprendre noves tècniques que permeten informar amb perspectiva de gènere.

  • Evitar estereotips: els estereotips associats a les dones més freqüents als mitjans són els de la superwoman, el de cuidadora i el de dona passiva. Per desactivar estereotips, es recomana aplicar la regla de la inversió, és a dir, imaginar que s ‘està escrivint sobre un home.
  • Buscar més expertes: incorporar més dones a les taules de debats, com a fonts d’informació… per aconseguir-ho es recomana elaborar una base de dades de dones expertes en diferents àmbits.
  • Rigor en la violència masclista: utilitzar fonts especialitzades, explicar el context social i donar la xifra oficial de dones assassinades.
  • Llenguatge inclusiu: usar el desdoblament en una notícia pot ser llarg, per això és recomana usar el llenguatge inclusiu, com substantius genèrics (ciutadania, classe política).
El sostre de vidre / El techo de cristal

esp_ Hoy nos queremos hacer eco de un artículo de la revista del Colegio de Periodistas de Cataluña, de Marta Roqueta, que ofrece una serie de consejos con el objetivo de aprender nuevas técnicas que permiten informar con perspectiva de género.

  • Evitar estereotipos: los estereotipos asociados a las mujeres más frecuentes en los medios son los de la superwoman, el de cuidadora y el de mujer pasiva. Para desactivar estereotipos, se recomienda aplicar la regla de la inversión, es decir, imaginar que se está escribiendo sobre un hombre.
  • Buscar más expertas: incorporar más mujeres en las mesas de debates, como fuentes de información… para ello se recomienda elaborar una base de datos de mujeres expertas en diferentes ámbitos.
  • Rigor en la violencia machista: utilizar fuentes especializadas, explicar el contexto social y dar la cifra oficial de mujeres asesinadas.
  • Lenguaje inclusivo: usar el desdoblamiento en una noticia puede ser largo, por eso se recomienda usar el lenguaje inclusivo, como sustantivos genéricos (ciudadanía, clase política).
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.