Motivació · realitat virtual

La realitat virtual ajuda als malalts d’Alzheimer/ La realidad virtual ayuda a los enfermos de Alzheimer

Revisitar la platja on tants estius havia anat de vacances, el carrer on va treballar durant anys, l’antic barri on va viure durant més d’una dècada o el bar on tant li agradava anar i que l’Alzheimer li està esborrant de la memòria és possible gràcies a les tècniques de realitat virtual, que barregen imatges, sons i fins i tot sensacions com ara la força o el toc. Estudis mèdics i publicacions en revistes especialitzades, com el que ha aparegut recentment en el web informàtic Wired.com, demostren com la realitat virtual pot ser una eina útil per als malalts d’Alzheimer. El professor de neurociència dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Diego Redolar, destaca que l’aplicació d’aquestes tècniques pot ajudar els pacients en etapes primerenques de la malaltia, ja que en podrien retardar l’avenç.

Redolar compara els resultats d’aquestes tècniques de realitat virtual amb l’activitat mental que ha tingut el pacient al llarg de la seva vida, el que ell anomena reserva cognitiva. «En una persona predisposada genèticament a patir Alzheimer o amb més factors de risc, però que ha tingut molta activitat mental al llarg de la seva vida, els símptomes podrien aparèixer més tard, ja que la reserva cognitiva li permet afrontar els canvis cerebrals provocats per la malaltia minimitzant-ne les manifestacions clíniques», explica. El mateix passa si s’apliquen tècniques de realitat virtual en fases inicials, l’evolució podria ser més lenta, explica.

alzheimer_thumb

esp_ Revisitar la playa donde tantos veranos había ido de vacaciones, la calle donde trabajó durante años, el antiguo barrio donde vivió durante más de una década o el bar donde tanto le gustaba ir y que el Alzheimer le está borrando de la memoria es posible gracias a las técnicas de realidad virtual, que mezclan imágenes, sonidos e incluso sensaciones tales como la fuerza o el toque. Estudios médicos y publicaciones en revistas especializadas, como el que ha aparecido recientemente en la web informático Wired.com, demuestran cómo la realidad virtual puede ser una herramienta útil para los enfermos de Alzheimer. El profesor de neurociencia de los Estudios de Ciencias de la Salud de la UOC, Diego Redolar, destaca que la aplicación de estas técnicas puede ayudar a los pacientes en etapas tempranas de la enfermedad, ya que podrían retrasar el avance.

Redolar compara los resultados de estas técnicas de realidad virtual con la actividad mental que ha tenido el paciente a lo largo de su vida, lo que él llama reserva cognitiva. «En una persona predispuesta genéticamente a padecer Alzheimer o con más factores de riesgo, pero que ha tenido mucha actividad mental a lo largo de su vida, los síntomas podrían aparecer más tarde, ya que la reserva cognitiva le permite afrontar los cambios cerebrales provocados por la enfermedad minimizando las manifestaciones clínicas », explica. Lo mismo ocurre si se aplican técnicas de realidad virtual en fases iniciales, la evolución podría ser más lenta, explica.

Font/Fuente: Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s