Imatges

Cuando publicamos fotos, cedemos su propiedad / Cuando publicamos fotos, cedemos su propiedad

Som conscients del que comporta penjar una foto o qualsevol contingut a internet? Què passa amb les nostres dades que circulen per la xarxa? Pensem en les conseqüències que pot tenir un acte tan senzill i a l’abast de tanta gent?

«Hem de ser curosos a l’hora de penjar fotos o altres continguts a internet» avisa Raquel Xalabarder, catedràtica de Propietat Intel·lectual i també professora dels Estudis de Dret de la Unioversitat Oberta de Catalunya (UOC). Cal distingir si són espais més o menys tancats que permetin cert control —com ara Facebook— o en canvi són espais totalment oberts, com un web, Twitter o Instagram, en què el que penges és públic i es pot fer viral més ràpidament.

Sigui un espai més obert o més tancat, quan pengem una foto o un enregistrament d’imatges o de veu cedim la propietat intel·lectual? «En les condicions d’ús, el que fan aquestes plataformes és obtenir a favor seu una llicència de tots els drets de propietat intel·lectual de tots els continguts que pengem» confirma Xalabarder.

I per què ho fan? «Ho fan perquè, si no hi hagués aquesta cessió de drets, l’eina no podria funcionar». I és que cada vegada que algú repiula, cada vegada que algú fa un comentari o comparteix un apunt, fa un acte d’explotació i, per tant, si Facebook no tingués la nostra autorització, no es podrien fer aquestes accions i el sistema no funcionaria com a xarxa social. «A l’efecte de propietat intel·lectual, compartir comporta dos actes d’explotació: la reproducció i la comunicació pública; i, per tant, si no cedeixes com a mínim aquests dos drets, la xarxa no funciona» explica Xalabarder.

26826221-Derechos-de-autor-las-patentes-y-la-ley-de-protecci-n-de-la-propiedad-intelectual-y-los-derechos-de--Foto-de-archivo
https://es.123rf.com/photo_26826221_derechos-de-autor-las-patentes-y-la-ley-de-proteccion-de-la-propiedad-intelectual-y-los-derechos-de-.html

esp_ Somos conscientes de lo que supone colgar una foto o cualquier contenido en internet? ¿Qué pasa con nuestros datos que circulan por la red? Pensamos en las consecuencias que puede tener un acto tan sencillo y al alcance de tanta gente?

«Tenemos que ser cuidadosos a la hora de colgar fotos u otros contenidos en internet» avisa Raquel Xalabarder, catedrática de Propiedad Intelectual y también profesora de los Estudios de Derecho de la Unioversitat Abierta de Cataluña (UOC). Hay que distinguir si son espacios más o menos cerrados que permitan cierto control -como Facebook- o en cambio son espacios totalmente abiertos, como una web, Twitter o Instagram, en la que lo que cuelgas es público y se puede hacer viral más rápidamente.

Sea un espacio más abierto o más cerrado, cuando colgamos una foto o una grabación de imágenes o de voz cedemos la propiedad intelectual? «En las condiciones de uso, lo que hacen estas plataformas es obtener a su favor una licencia de todos los derechos de propiedad intelectual de todos los contenidos que colgamos» confirma Xalabarder.

Y por qué lo hacen? «Lo hacen porque, si no hubiera esta cesión de derechos, la herramienta no podría funcionar». Y es que cada vez que alguien Retwittear, cada vez que alguien hace un comentario o comparte un apunte, hace un acto de explotación y, por tanto, si Facebook no tuviera nuestra autorización, no se podrían hacer estas acciones y el sistema no funcionaría como red social. «A efectos de propiedad intelectual, compartir comporta dos actos de explotación: la reproducción y la comunicación pública; y, por tanto, si no cedes al menos estos dos derechos, la red no funciona »explica Xalabarder.

 

Font/Fuente: Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.