Uncategorized

Com morir en Xarxa/ Como morir en la Red

Potser no s’és prou conscients, encara, però a més de pensar a qui es vol deixar els béns materials un cop es perd la vida, també s’ha de començar a decidir qui es vol que administri l’herència digital i com es vol que ho faci: correus electrònics, fotografies, col·leccions de música, documents al núvol…

Què fan Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, Instagram, Pinterest, etc., amb els comptes quan algú es mor? Cada plataforma té una política pròpia: n’hi ha que els mantenen durant un quant temps actius i d’altres no arriben a tancar-los mai; algunes no permeten que ningú adopti el nom d’usuari del difunt mai més i unes altres el cedeixen a algun altre internauta. En cap cas, però, no es facilita la contrasenya a ningú, ni tampoc l’accés al compte.

Sigui com sigui, la gestió de l’empremta digital quan algú es mor és una qüestió en què cal posar fil a l’agulla i el govern de la Generalitat de Catalunya ho ha fet amb el Projecte de llei de voluntats digitals que va aprovar aquest dimarts. Es tracta d’una normativa pionera a l’Estat espanyol i a escala internacional que crea la figura de l’hereu del patrimoni digital o, cosa que és el mateix, algú designat per la persona que ha perdut la vida perquè gestioni els comptes i els continguts a la xarxa un cop no hi sigui.

Per a facilitar els tràmits al màxim a l’hora de designar un hereu digital, no caldrà fer el testament davant d’un notari, sinó que es podrà fer mitjançant un registre telemàtic que dependrà del Departament de Justícia. Amb aquesta mesura es vol donar resposta a «les circumstàncies de la gent més jove», que probablement no es planteja fer testament perquè potser no té «béns patrimonials». Si no hi ha testament, doncs, s’aplicarà el contingut del registre de voluntats digitals.

mort

esp_ Tal vez no se es suficientemente conscientes, aún, pero además de pensar a quien se quiere dejar los bienes materiales una vez se pierde la vida, también hay que empezar a decidir quién se quiere que administre la herencia digital y cómo se quiere que lo haga: correos electrónicos, fotografías, colecciones de música, documentos en la nube …

¿Qué hacen Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, Instagram, Pinterest, etc., con las cuentas cuando alguien se muere? Cada plataforma tiene una política propia: los hay que los mantienen durante un tiempo activos y otros no llegan a cerrarlos nunca; algunas no permiten que nadie adopte el nombre de usuario del difunto nunca más y otras lo ceden a algún otro internauta. En ningún caso, sin embargo, no se facilita la contraseña a nadie, ni tampoco el acceso a la cuenta.

Sea como sea, la gestión de la huella digital cuando alguien se muere es una cuestión en la que hay que poner manos a la obra y el gobierno de la Generalidad de Cataluña lo ha hecho con el Proyecto de Ley de voluntades digitales que aprobó este martes. Se trata de una normativa pionera en España ya nivel internacional que crea la figura del heredero del patrimonio digital o, lo que es lo mismo, alguien designado por la persona que ha perdido la vida para que gestione las cuentas y los contenidos en la red una vez no esté.

Para facilitar los trámites al máximo a la hora de designar un heredero digital, no será necesario hacer el testamento ante un notario, sino que se podrá hacer mediante un registro telemático que dependerá del Departamento de Justicia. Con esta medida se quiere dar respuesta a «las circunstancias de la gente más joven», que probablemente no se plantea hacer testamento porque quizás no tiene «bienes patrimoniales». Si no hay testamento, pues, se aplicará el contenido del registro de voluntades digitales.

Fuente/ Font: Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s