Uncategorized

1r aniversari de Periscope

Dissabte 26 de març es va celebrar el 1er aniversari de l’aplicació Periscope. Centenars de testimonis dels atemptats de Brussel·les van retransmetre en directe la barbàrie que vivien. Ho feien a través de Periscope, l’aplicació que permet mostrar la vida en temps real. Un any després de la seva creació aquesta aplicació ha aconseguit més de 10 milions de comptes actius i ha permès fer visible allò que alguns poders volen mantenir invisible: el drama del refugiats amb les transmissions del periodista del Bild Paul Ronzheimer, les revoltes a Baltimore, els atacs de París o els atemptats d’ahir, i fer-ho a més, en directe.

Segons un estudi publicat a la BBC, l’any 2021 es consumiran més hores de contingut en temps real (streaming) que no pas de forma convencional. L’imperi dels vídeos en live-streaming és aquí i més enllà de l’ús lúdic que en fan els famosos, Gerard Piqué, Beyoncé o Katy Perry són algunes de les celebrities s’han animat a mostrar a través de Periscope la seva vida a altres ulls, Periscope suposa una revolució a molts nivells.

 Una eina al servei de la informació

Kayvon Beykpour, un dels creadors de l’aplicació, va començar a treballar en la idea després de veure la impossibilitat de fer difusió del que passava en les revoltes de la plaça de Taksim contra el govern turc, l’agost del 2013. «Periscope ofereix la possibilitat de trencar la censura o de fer visible l’abús de poder», explica Toni Roig, professor de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC. «La facilitat d’emissió per mitjà del nostre telèfon intel·ligent, l’agilitat, la “transparència del directe“, la interconnexió amb Twitter i la possibilitat de poder incorporar comentaris durant el directes són la clau de l’èxit que té», considera aquest expert.

Periscope ha estat present en els atemptats de Brussel·les; hi ha moltes retransmissions dels usuaris fetes en directe que es van desenvolupar des d’alguns dels punts més negres de la ciutat, «els testimonis “en viu” i “capturats” es valoren molt», afirma Toni Roig. Periscope és «una revolució d’immediatesa per al món del periodisme, però alhora obre nous interrogants ètics i legals en determinats casos», explica Roig.

 La retransmissió en directe (live-streaming) arriba per quedar-se

Nascuda el 26 de març de 2015, en només quatre mesos Periscope tenia dos milions d’usuaris actius al dia i va ser escollida la millor aplicació de l’any per l’App Store. «El futur de les xarxes socials passa pel vídeo en directe; queda demostrat que la retransmissió en directe d’esdeveniments o l’ús que en fan celebritats –fet molt valorat per anunciants i patrocinadors– té un gran seguiment pel que hi ha d’espontani, de moment viscut “ara i aquí”. Els testimonis “en viu” i “capturats” es valoren molt», afirma Toni Roig.

Per a Sílvia Martínez, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, «el live-streaming s’ha afegit a l’anomenat consum social de continguts, que cerca la connectivitat i la conversa entre els usuaris»; la bidireccionalitat d’aquesta eina entre emissor i receptor és una de les claus de l’èxit que té.

 FONT: Universitat Oberta de catalunya (UOC)

periscope-logo

esp_ El sábado 26 de marzo se celebró el 1er aniversario de la aplicación Periscope. Cientos de testigos de los atentados de Bruselas retransmitían en directo la barbarie que vivían. Lo hacían a través de Periscope, la aplicación que permite mostrar la vida en tiempo real. Un año después de su creación esta aplicación ha conseguido más de 10 millones de cuentas activas y ha permitido hacer visible lo que algunos poderes quieren mantener invisible: el drama del refugiados con las transmisiones del periodista del Bild Paul Ronzheimer, las revueltas en Baltimore, los ataques de París o los atentados de ayer, y hacerlo además en directo.

Según un estudio publicado en la BBC, el año 2021 se consumirán más horas de contenido en tiempo real (streaming) que de forma convencional. El imperio de los vídeos en live-streaming es aquí y más allá del uso lúdico que hacen los famosos, Gerard Piqué, Beyoncé o Katy Perry son algunas de las celebrities se han animado a mostrar a través de Periscope su vida a otros ojos, Periscope supone una revolución en muchos niveles.

Una herramienta al servicio de la información

Kayvon Beykpour, uno de los creadores de la aplicación, comenzó a trabajar en la idea después de ver la imposibilidad de hacer difusión de lo que ocurría en las revueltas de la plaza de Taksim contra el gobierno turco, en agosto de 2013. «Periscope ofrece la posibilidad de romper la censura o de hacer visible el abuso de poder », explica Toni Roig, profesor de Ciencias de la Información y de la Comunicación de la UOC. «La facilidad de emisión por medio de nuestro teléfono inteligente, la agilidad, la” transparencia del directo “, la interconexión con Twitter y la posibilidad de poder incorporar comentarios durante el directos son la clave del éxito que tiene» , considera este experto.

Periscope ha estado presente en los atentados de Bruselas; hay muchas retransmisiones de los usuarios realizadas en directo que se desarrollaron desde algunos de los puntos más negros de la ciudad, «los testigos” en vivo “y” capturados “se valoran mucho», afirma Toni Roig. Periscope es «una revolución de inmediatez para el mundo del periodismo, pero a la vez abre nuevos interrogantes éticos y legales en determinados casos», explica Rojo.

La retransmisión en directo (live-streaming) llega para quedarse

Nacida el 26 de marzo de 2015, en sólo cuatro meses Periscope tenía dos millones de usuarios activos al día y fue elegida la mejor aplicación del año para la App Store. «El futuro de las redes sociales pasa por el vídeo en directo; queda demostrado que la retransmisión en directo de eventos o el uso que hacen celebridades -hecho muy valorado por anunciantes y patrocinadors- tiene un gran seguimiento por lo que hay de espontáneo, de momento vivido “aquí y ahora”. Los testigos “en vivo” y “capturados” se valoran mucho », afirma Toni Roig.

Para Silvia Martínez, profesora de los Estudios de Ciencias de la Información y de la Comunicación de la UOC, «el live-streaming se ha añadido al llamado consumo social de contenidos, que busca la conectividad y la conversación entre los usuarios» ; la bidireccionalidad de esta herramienta entre emisor y receptor es una de las claves del éxito que tiene.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.