Uncategorized

Com protegir-se d’un trol a Twitter / Como protegerse de un trol en Twitter

Els trolls d’internet són, en el llenguatge col·loquial de la xarxa, usuaris que provoquen amb missatges irrellevants o fora de context. L’objectiu que persegueixen és desesperar la víctima amb missatges que atemptin contra la seva integritat moral a la xarxa social.

Durant 2015, molts personatges públics de la televisió com Paz Padilla, Eva Hache, Lara Sciara, Andreu Buenafuente o Juanma Castaño, van denunciar a la policia a diversos usuaris que els enviaven missatges ofensius i abusius per Twitter com per exemple amenaces de mort. El resultat va ser la detenció per part de la policia dels presumptes implicats per portar-los davant la justícia.

Javier Valls, professor col·laborador de la UOC i expert en Twitter, ens aconsella els passos que hem de seguir davant d’una situació de ciberassetjament per part de troles a Twitter.

  1. No alimentar al trol: «La seva activitat a la xarxa es basa en el seguiment de la víctima i en les seves reaccions davant els missatges ofensius. Si contestem als seus missatges, alimentem a control i prolonguem el ciberassetjament llarg termini ».
  2. Fer retuit al compte dels Mossos d’Esquadra o la Policia Nacional (@mossocat o @ policia). Javier Valls també recomana fer retuit a la policia de tots els tuits que considerem que atempten contra nosaltres per conservar les proves del ciberassetjament.
  3. Bloquejar a l’usuari. «Seleccionant el tuit de l’control, veurem l’opció de bloquejar a l’usuari. Amb aquest recurs que ofereix Twitter vam aconseguir deixar de rebre tuits del control i no permetem que pugui veure els nostres ».
  4. Denunciar a Twitter. «Un cop bloquejat, podem denunciar a l’usuari a Twitter des de qualsevol tuit que ens hagi enviat. Amb aquesta acció informaríem a Twitter del tipus d’assetjament que patim. No obstant això, Twitter actua com un mediador entre els dos usuaris i no podrà tancar el compte fins que no hi hagi una ordre judicial », resumeix Javier Valls.
  5. Denunciar als cossos policials. Si el ciberassetjament és constant durant un cert període de temps, s’ha de denunciar amb un correu electrònic a l’adreça internetsegura@gencat.cat, o formular una denúncia directament als Mossos d’Esquadra i / oa la Policia Nacional, els que ja tenen departaments específics per fer-se càrrec de casos de ciberassetjament.

L’experta Mª José Pifarrer assegura que aquests casos són molt comuns en separacions de parella i entre menors d’edat, i recomana que es denunciïn els fets. «El ciberassetjament que comporti la infracció de drets contra l’honor i la intimitat, la integritat moral i alguns altres drets bàsics, pot arribar a constituir un delicte que es resolgui per la via penal, com ara un delicte d’injúries, calúmnies, amenaces, assetjament sexual, assetjament laboral, delictes d’odi i molts altres ».

060-trol-twitter.jpgFoto: Flickr / Esther Vargas (CC)

esp_ Los troles de internet son, en el lenguaje coloquial de la red, usuarios que provocan con mensajes irrelevantes o fuera de contexto. El objetivo que persiguen es desesperar a la víctima con mensajes que atenten contra su integridad moral en la red social. 

Durante 2015, muchos personajes públicos de la televisión como Paz Padilla, Eva Hache, Lara Sciara, Andreu Buenafuente o Juanma Castaño, denunciaron a la policía a varios usuarios que les enviaban mensajes ofensivos y abusivos por Twitter como por ejemplo amenazas de muerte. El resultado fue la detención por parte de la policía de los presuntos implicados para llevarlos ante la justicia.

Javier Valls, profesor colaborador de la UOC y experto en Twitter, nos aconseja los pasos que tenemos que seguir ante una situación de ciberacoso por parte de troles en Twitter.

  1. No alimentar al trol: «Su actividad en la red se basa en el seguimiento de la víctima y en sus reacciones ante los mensajes ofensivos. Si contestamos a sus mensajes, alimentamos al trol y prolongamos el ciberacoso largo plazo».
  2. Hacer retuit a la cuenta de los Mossos d’Esquadra o la Policía Nacional (@mossocat o @policía). Javier Valls también recomienda hacer retuit a la policía de todos los tuits que consideramos que atentan contra nosotros para conservar las pruebas del ciberacoso.
  3. Bloquear al usuario. «Seleccionando el tuit del trol, veremos la opción de bloquear al usuario. Con este recurso que ofrece Twitter conseguimos dejar de recibir tuits del trol y no permitimos que pueda ver los nuestros».
  4. Denunciar a Twitter. «Una vez bloqueado, podemos denunciar al usuario a Twitter desde cualquier tuit que nos haya enviado. Con esta acción informaríamos a Twitter del tipo de acoso que padecemos. Sin embargo, Twitter actúa como un mediador entre los dos usuarios y no podrá cerrar la cuenta hasta que no haya una orden judicial», resume Javier Valls.
  5. Denunciar a los cuerpos policiales. Si el ciberacoso es constante durante un cierto periodo de tiempo, se tiene que denunciar con un correo electrónico a la dirección internetsegura@gencat.cat, o formular una denuncia directamente a los Mossos d’Esquadra y/o a la Policía Nacional, quienes ya tienen departamentos específicos para hacerse cargo de casos de ciberacoso.

La experta Mª José Pifarrer asegura que estos casos son muy comunes en separaciones de pareja y entre menores de edad, y recomienda que se denuncien los hechos. «El ciberacoso que comporte la infracción de derechos contra el honor y la intimidad, la integridad moral y algunos otros derechos básicos, puede llegar a constituir un delito que se resuelva por la vía penal, tal como un delito de injurias, calumnias, amenazas, acoso sexual, acoso laboral, delitos de odio y otros muchos».

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.