Uncategorized

Coneixes el deep web o internet profund? / ¿Conoces del deep web o internet profundo?

El deep web o internet profund és conegut per ser l’espai amb més informació de la xarxa, per on l’usuari pot navegar mantenint l’anonimat. Jordi Serra, expert en seguretat informàtica de la UOC, analitza els riscos que comporta entrar en les entranyes de la informació.

Si féssim un exercici per visualitzar gràficament la dimensió que té internet, podríem representar-ne la profunditat mitjançant un iceberg: la part superficial o la punta de l’iceberg (25%) seria proporcional a l’internet superficial, aquell regulat per cercadors estandarditzats com Google i Yahoo, amb els quals estem familiaritzats la majoria d’usuaris. D’altra banda, la part submergida de l’iceberg seria proporcional a l’internet profund o deep web (75%), on paradoxalment s’amaga gairebé la totalitat de la informació que pot proporcionar la xarxa, i on els usuaris poden navegar anònimament sense els requeriments d’un usuari avançat en informàtica.

Com es pot accedir a l’internet profund?

Per a accedir al deep web, cal descarregar un navegador determinat que funciona amb dominis propis (acabats en .onion). Els dominis que facilita aquest navegador se situen en diversos nivells de profunditat dintre de la xarxa i van canviant constantment. Aquest fet facilita que l’usuari pugui navegar d’incògnit tant per l’internet superficial com pel deep web mantenint la seva privacitat.

L’activitat delictiva té lloc al dark web

L’expert en seguretat a la xarxa de la UOC, Jordi Serra, assenyala que amb aquest navegador «podem moure’ns sense deixar rastre per qualsevol web de la xarxa. Aprofitant aquesta característica, molts usuaris es reserven el dret per a dur a terme activitats clandestines, il·legals, i purament delictives».

En aquest nivell de profunditat «trobem traficants d’armes, de drogues, d’òrgans, proxenetes, segrestadors i tot tipus de documents i pàgines il·legals». A aquest espai se l’anomena dark web, un espai en què els dominis web són xifrats, i canvien cada poc temps, de manera que és molt difícil fer-ne un seguiment.

El professor Jordi Serra assegura que es corren molts riscos quan s’accedeix a l’internet profund per mitjà del navegador i no recomana accedir-hi per a buscar informació acadèmica, recursos d’aprenentatge o altres documents que puguin estar protegits legalment.

Riscos d’infeccions

Un dels inconvenients de l’internet profund és que l’usuari no avançat no té la certesa d’accedir a la informació que realment vol trobar. Així, doncs, «pot establir contacte amb usuaris no desitjats, fòrums de temàtica il·legal, virus i troians que amb molta probabilitat poden accedir al seu servidor», alerta Serra.

NIVELES-DEEP-WEB
http://www.digitosdm.com.mx

esp_ El deep web o internet profundo es conocido por ser el espacio con más información de la red, por donde el usuario puede navegar manteniendo el anonimato. Jordi Serra, experto en seguridad informática de la UOC, analiza los riesgos que conlleva entrar en las entrañas de la información.

Si hiciéramos un ejercicio para visualizar gráficamente la dimensión que tiene internet, podríamos representar la profundidad mediante un iceberg: la parte superficial o la punta del iceberg (25%) sería proporcional al internet superficial, aquel regulado por buscadores estandarizados como Google y Yahoo, con los que estamos familiarizados la mayoría de usuarios. Por otro lado, la parte sumergida del iceberg sería proporcional al internet profundo o deep web (75%), donde paradójicamente se esconde casi la totalidad de la información que puede proporcionar la red, y donde los usuarios pueden navegar anónimamente sin los requerimientos de un usuario avanzado en informática.

Como se puede acceder al internet profundo?

Para acceder al deep web, es necesario descargar un navegador determinado que funciona con dominios propios (acabados en .onion). Los dominios que facilita este navegador se sitúan en varios niveles de profundidad dentro de la red y van cambiando constantemente. Este hecho facilita que el usuario pueda navegar de incógnito tanto por el internet superficial como por deep web manteniendo su privacidad.

La actividad delictiva tiene lugar en el dark web

El experto en seguridad en la red de la UOC, Jordi Serra, señala que con este navegador «podemos movernos sin dejar rastro por cualquier web de la red. Aprovechando esta característica, muchos usuarios se reservan el derecho para llevar a cabo actividades clandestinas, ilegales, y puramente delictivas ».

En este nivel de profundidad «encontramos traficantes de armas, de drogas, de órganos, proxenetas, secuestradores y todo tipo de documentos y páginas ilegales». A este espacio se le llama dark web, un espacio en el que los dominios web son cifrados, y cambian cada poco tiempo, por lo que es muy difícil hacer un seguimiento.

El profesor Jordi Serra asegura que se corren muchos riesgos cuando se accede al internet profundo por medio del navegador y no recomienda acceder por buscar información académica, recursos de aprendizaje u otros documentos que puedan estar protegidos legalmente.

Riesgos de infecciones

Uno de los inconvenientes del internet profundo es que el usuario no avanzado no tiene la certeza de acceder a la información que realmente quiere encontrar. Así pues, «puede establecer contacto con usuarios no deseados, foros de temática ilegal, virus y troyanos que con mucha probabilidad pueden acceder a su servidor», alerta Serra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s